Friday, 17 June 2011

Synesthesia - The Power To Perceive Numbers As Colors

Have you ever thought that :
  • 5 is blue ..
  • the word "plane" is  grey..
  • loud tones are bright..
  • your friends name, "Rahami" have ice cream taste..

Than, you might probably have SYNESTHESIA and your are a SYNESTHETE.....

What Is Synesthesia ?

It is actually a condition in which one of your sense (hearing) is simultaneously perceived as if by one or more senses (sight).....The word synesthesia comes from to Greek words syn (together) and aisthesis (perception). So it literally means "joined perception"

Senang cakap... korang gunakan dua deria (lihat, rasa, bau, sentuh atau dengar ) bila menginterpret sesuatu  benda.... Contohnya : korang interpret 6 tuh merah, bau busuk sebagai lagu bahaya. Macam-macam la lagi, yang penting korang "interpret" satu benda tuh dengan dua deria korang atau lebih.... ada orang yang boleh interpret satu benda guna 3 deria....tapi jarang-jarang lah...

There are many form of synesthesia (there are 60 that have been reported), such as  :

  • you think shapes or numbers have colors
  • hear sounds in response to smell

Tapi paling banyak orang ingat nombor atau alphabet sebagai warna, atau dikenali sebagai:

                           Grapheme → color synesthesia

Aku dapat tahu nama "penyakit" nih pun time reading test untuk IELTS....Sebelum nih aku ingat aku x normal ada penyakit tuh... sebab aku selalu anggap 5 tuh biru, 9 coklat....Tapi lepas tahu bukan aku sorang je yang Grapheme - Color Synesthesia , aku rasa syok sebab ada ramai lagi yang ada 'penyakit' nih...hehehe... HURMM more to kelebihan aku rasa... Walaubagaimanapun, aku mungkin anggap 5 sebagai biru, tapi bagi orang lain mungkin 5 tuh hijau... Lain orang lain dia punya interpretation....


  • 1 in 2000 people are Synthesia
  • woman to man ratio having Synthesia 8:1
  • most likely happen to left-handed
  • it seems that it can be inherited and is a dominant trait, probably on the x-chromosome

Do Synesthete Have Any Advantages ?

It depends actually on what type of Synesthete you are...But people with Grapheme - Color Synesthesia is said to have a good memory.....Giiiii.. Is it ?

Kat sini ada experiment untuk test korang nih ada Synesthesia ke x ???? Give it a try...

tengok yang belah kiri..... orang Synesthesia boleh nampak gambar kiri macam belah kanan

Synesthesia Experiment

  1. Read a list of random numbers between 0 and 9 at a rate of about one every 3 seconds. For example: 7, 9, 4, 0, 3, 8, 2, 5, 1, 6.
  2. After each number is read, ask people to write down the number and what COLOR that they associate with each number.
  3. Collect the answers. These will be called "Answers #1".
  4. Two to three weeks later, repeat the experiment, but change the order of the numbers. For example: 3, 6, 5, 9, 4, 1, 7, 0, 5, 2, 8.
  5. Collect the answers. These will be called "Answers #2".
  6. Compare Answers #1 with Answers #2. A person with synesthesia will have all or most of the same number-color pairs on both Answers #1 and Answers #2.This experiment can also be done using letters instead of numbers.

    P.S~ aku punya interpretation :


    Korang nye apa plak ???
Want to know more ? Check this web faculty washington... kat sini r aku baca pasal Synesthesia..

    No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...